ArtBlog

6 posts

sketchbook - Schetsboek

Schetsboek

Dit schetsboek stond al lang op mijn verlanglijstje. Een mooi boek om al mijn schetsen, tekeningen en ideeën in bij te houden. Een echte aanrader voor iedereen die graag een notitie of schets boek bij de hand wil hebben. Dit handgemaakte boek heeft een leren kaft, de bladzijden zijn blanco pagina’s van zwaarder glad papier. Uitstekend geschikt voor alle soorten inktpennen en potloden, ook aquarel verf is prima te gebruiken. Je kunt hem kopen op de website van “Cagelessbirds” te krijgen in vele soorten en maten. Van harte aanbevolen en bovendien steun je een fantastische organisatie!

Paradijs 2017 - Schuld en schaamte

Schuld en schaamte

In het paradijs wandelden Adam en Eva met God in de tuin. Ik probeer me dat wel eens voor te stellen hoe dat was. Genieten van de natuur, genieten van elkaar. Zij deelden wat hen bezighield, ze lachten samen. Misschien hadden ze een picknick in het gras. Zij liepen samen met hun Vader door de tuin, ze genoten van elkaar en deelden wat hen bezig hield. Dit is wat de Vader wilde, wat zijn bedoeling was. Op het plein in Jeruzalem stond Jezus samen met Barabbas op een podium. Barabbas werd vrijgelaten en Jezus werd weggevoerd om gegeseld te worden, bespot door de mensen en aan het kruis gehangen. Jezus, de Zoon van God, wandelde met zijn vader door de tuin. Hij deelde alles met zijn Vader. Zij lachten samen, hadden een picknick in het gras. Hij deed alles wat de Vader van hem vroeg, elke verleiding weerstond hij. Er […]

Niemandsland 2017 - Niemandsland

Niemandsland

Mijn hoofd zit vol met allemaal beelden. Dingen die ik meemaak of zie vertaal ik vaak naar een beeld. Ik kan zo het gevoel of de emotie die het bij me oproept onthouden, inprenten. Beelden probeer ik te vertalen naar woorden om te communiceren en de woorden die gesproken worden moeten in mijn hoofd weer beelden worden om ze te begrijpen. Soms is dit een lastig proces om de ander deelgenoot te maken van mijn wereld. Gelukkig ontdek ik steeds meer dat ik een mogelijkheid heb om anderen deelgenoot te maken van mijn gevoelens en emoties. Soms lijkt het wel eens dat je helemaal alleen bent, dat je niet weet of je nu vooruit of achteruit gaat. Schud ik oude dingen van me af en beweeg ik naar iets nieuws? Val ik of stijg ik op? Niemandsland.

Schetsen naar model - Schetsen naar model

Schetsen naar model

De afgelopen weken heb ik veel getekend en geschetst, meters maken zoals onze docent het zegt. Zoeken naar de lijnen, kijken, nog een lijn, weer kijken. Het is zo mooi om te zien dat iedereen zijn eigen stijl heeft, ieder heeft zijn eigen lijn, hoe snel beweeg je, hoe hard druk je op het papier. Ben je aan het zoeken of ga je meteen op je doel af.  Een goede tekening heeft alles in zich en is voor mij een goede manier om de essentie van een beeld te pakken. Wat zie ik nou eigenlijk en hoe geef ik het weer. Ik las ergens deze uitspraak, “een tekening is een samenzwering van de hand met het oog.” Soms is het inderdaad iets magisch en word je zelf verrast door wat je hand doet.

Binnen Buiten 2016 - "Het doek valt – en een nieuw doek"

“Het doek valt – en een nieuw doek”

Sinds anderhalf jaar ga ik naar de open kunstacademie in Nunspeet. In blokken van een aantal lessen werken we daar aan een opdracht of project. De weg die je aflegt is net zo belangrijk als de tekening of het schilderij dat ontstaat. Het laatste project ging over Zeuxis en Parrhasios. Parrhasios probeerde (zijn rivaal) Zeuxis, die een tros druiven zo natuurgetrouw schilderde dat er vogels op afkwamen, te overtroeven door een zó realistische afbeelding van een gordijn weer te geven, dat Zeuxis het wilde openschuiven. Toen Zeuxis zijn dwaling bemerkte, kende hij met oprechte schaamte de prijs aan de ander toe; hij immers had vogels misleid, maar Parrhasios hem, een schilder! Deze keer ging het om ‘Waarneming’. De opdracht was om aan de hand van bovenstaand verhaal een eigen spoor te vinden en dit idee of verhaal te schilderen op een drager. Deze woorden werden beelden en andere hersenspinsels. Zo […]