ArtBlog

9 posts

“De andere kant van de grens”

Sinds een tijdje zit ik thuis, moe, uitgeput, de tank is leeg, ze noemen het ‘burn-out’.
Het is onwerkelijk en staat ver van mij af. Waarom nu en niet een jaar geleden, toen voelde ik me eigenlijk net zo…. o ja, misschien wel daarom.

Ik dacht dat ik mijn leven aardig op de rit had. Af en toe zwaar om alle ballen hoog te houden, maar het lukte me toch aardig. Ik weet ondertussen waar mijn grenzen liggen, wat ik goed kan, wat ik niet kan….

IMG 1932 e1555679532191 700x909 - "De andere kant van de grens"
“De andere kant van de grens”

Vorige week heb ik dit beeld gemaakt, opeens was het er, precies zoals ik me voel.
In eerste instantie was het me niet duidelijk totdat ik me realiseerde dat er ook een stem is die vraagt: maar wat wil jij dan? wat vind je eigenlijk leuk? Ik drukte het altijd weg, ‘kan nu niet, geen tijd voor, dat komt later wel’.
Nu zit ik klem, met mijn lichaam en mijn gevoel, verlangens genoeg, maar onbereikbaar geworden.

27 Februari 2019

IMG 1765 1 - 27 Februari 2019
Noorderkolk

Wat een dag was dit! 27 februari en 18 graden, de zon stond laag maar was al heel krachtig. Het riet kreeg een gouden gloed. Ik realiseer me weer de kracht van het schilderen op locatie, het licht, de sfeer, de warmte. Dit was ook weer het eerste schilderij dat ik buiten heb geschilderd, wat heb ik dit gemist!

Les Jardins de Marqueyssac

2019 02 294x400 - Les Jardins de Marqueyssac
Les Jardins de Marqueyssac

Dit doek stond al bijna 1 jaar in mijn atalier, kreeg het beeld niet voor elkaar.

Het moment dat ik er was, zoveel jaar geleden, staat nog steeds op mijn netvlies. Er was iets met het licht in die tuin, iets wat mijn aandacht trok. Ik heb er een foto van gemaakt en het opgeborgen bij al die andere foto’s, tot een jaar geleden.

Ineens viel het kwartje, payne’s grey en gele oker en het was er. Het is geen meesterwerk geworden, maar dat licht…

Schetsboek

sketchbook 700x700 - Schetsboek

Dit schetsboek stond al lang op mijn verlanglijstje. Een mooi boek om al mijn schetsen, tekeningen en ideeën in bij te houden. Een echte aanrader voor iedereen die graag een notitie of schets boek bij de hand wil hebben. Dit handgemaakte boek heeft een leren kaft, de bladzijden zijn blanco pagina’s van zwaarder glad papier. Uitstekend geschikt voor alle soorten inktpennen en potloden, ook aquarel verf is prima te gebruiken.

Je kunt hem kopen op de website van “Cagelessbirds” te krijgen in vele soorten en maten. Van harte aanbevolen en bovendien steun je een fantastische organisatie!

Schuld en schaamte

Paradijs 2017 700x979 - Schuld en schaamte
‘Paradijs’ – acryl en houtskool op papier (voor dit schilderij heb ik een werk van Akke Antje Hettema gebruikt)

In het paradijs wandelden Adam en Eva met God in de tuin. Ik probeer me dat wel eens voor te stellen hoe dat was. Genieten van de natuur, genieten van elkaar. Zij deelden wat hen bezighield, ze lachten samen. Misschien hadden ze een picknick in het gras.

Zij liepen samen met hun Vader door de tuin, ze genoten van elkaar en deelden wat hen bezig hield. Dit is wat de Vader wilde, wat zijn bedoeling was.

Op het plein in Jeruzalem stond Jezus samen met Barabbas op een podium. Barabbas werd vrijgelaten en Jezus werd weggevoerd om gegeseld te worden, bespot door de mensen en aan het kruis gehangen.

Jezus, de Zoon van God, wandelde met zijn vader door de tuin. Hij deelde alles met zijn Vader. Zij lachten samen, hadden een picknick in het gras. Hij deed alles wat de Vader van hem vroeg, elke verleiding weerstond hij.

Er is iets gebeurd in het paradijs. Het is nu zo gemakkelijk om niet te genieten, van de natuur niet, van elkaar niet. We houden onze gedachten voor ons zelf. Het is zo moeilijk om te verbinden met de ander. Met onze Vader lijkt het soms onmogelijk.

Maar Jezus stond op uit de dood en in de tuin bij het graf ontmoette Maria een man waarvan ze dacht dat hij de tuinman was. Hij zei; “Zeg hun dat Ik terugga naar mijn Vader die ook jullie Vader is. Naar mijn God die ook jullie God is”.

Niemandsland

Niemandsland 2017 700x964 - Niemandsland
“Niemandsland”

Mijn hoofd zit vol met allemaal beelden. Dingen die ik meemaak of zie vertaal ik vaak naar een beeld. Ik kan zo het gevoel of de emotie die het bij me oproept onthouden, inprenten. Beelden probeer ik te vertalen naar woorden om te communiceren en de woorden die gesproken worden moeten in mijn hoofd weer beelden worden om ze te begrijpen. Soms is dit een lastig proces om de ander deelgenoot te maken van mijn wereld. Gelukkig ontdek ik steeds meer dat ik een mogelijkheid heb om anderen deelgenoot te maken van mijn gevoelens en emoties.

Soms lijkt het wel eens dat je helemaal alleen bent, dat je niet weet of je nu vooruit of achteruit gaat. Schud ik oude dingen van me af en beweeg ik naar iets nieuws? Val ik of stijg ik op? Niemandsland.

Papieren tas, kleuren studie

2016 02 700x563 - Papieren tas, kleuren studie
Papieren tas – Acryl op paneel – 30 x 40 cm

Ik werd aangetrokken door de schoonheid en eenvoud van deze afbeelding. De vele kleuren en de vormen die ontstaan door het licht dat op het papier valt.

Schetsen naar model

Schetsen naar model 700x609 - Schetsen naar model

De afgelopen weken heb ik veel getekend en geschetst, meters maken zoals onze docent het zegt. Zoeken naar de lijnen, kijken, nog een lijn, weer kijken. Het is zo mooi om te zien dat iedereen zijn eigen stijl heeft, ieder heeft zijn eigen lijn, hoe snel beweeg je, hoe hard druk je op het papier. Ben je aan het zoeken of ga je meteen op je doel af. 

Een goede tekening heeft alles in zich en is voor mij een goede manier om de essentie van een beeld te pakken. Wat zie ik nou eigenlijk en hoe geef ik het weer. Ik las ergens deze uitspraak, “een tekening is een samenzwering van de hand met het oog.” Soms is het inderdaad iets magisch en word je zelf verrast door wat je hand doet.

“Het doek valt – en een nieuw doek”

Binnen Buiten 2016 - "Het doek valt – en een nieuw doek"
Binnen Buiten – Acryl op paneel 60 cm x 80 cm

Sinds anderhalf jaar ga ik naar de open kunstacademie in Nunspeet. In blokken van een aantal lessen werken we daar aan een opdracht of project. De weg die je aflegt is net zo belangrijk als de tekening of het schilderij dat ontstaat. Het laatste project ging over Zeuxis en Parrhasios. Parrhasios probeerde (zijn rivaal) Zeuxis, die een tros druiven zo natuurgetrouw schilderde dat er vogels op afkwamen, te overtroeven door een zó realistische afbeelding van een gordijn weer te geven, dat Zeuxis het wilde openschuiven. Toen Zeuxis zijn dwaling bemerkte, kende hij met oprechte schaamte de prijs aan de ander toe; hij immers had vogels misleid, maar Parrhasios hem, een schilder! Deze keer ging het om ‘Waarneming’. De opdracht was om aan de hand van bovenstaand verhaal een eigen spoor te vinden en dit idee of verhaal te schilderen op een drager. Deze woorden werden beelden en andere hersenspinsels. Zo kwam ik tot onderstaande collage;

Collage 1 700x617 - "Het doek valt – en een nieuw doek"
Collage

De vogel is bij mij blijven hangen. De vogel staat voor vrijheid, schoonheid, hij kan gaan waar hij wil. Wij zijn zo vaak gebonden aan onze denkbeelden en daardoor beperkt in onze bewegingsruimte. Er zijn zoveel dingen die we zien maar ook niet zien. Binnen en buiten, licht en donker, deze woorden bleven in mijn hoofd hangen, waar bevind jij je, waar voel jij je thuis?